Duurzaamheid (NUGroen)

Met NUGroen willen wij huisartsen bewustmaken, enthousiasmeren en ondersteunen bij de invoering van een meer duurzame praktijkvoering.

Home > Praktijkondersteuning > Duurzaamheid (NUGroen)

Met het innovatieproject NUGroen willen wij huisartsen bewustmaken, enthousiasmeren en ondersteunen bij de invoering van een meer duurzame praktijkvoering. Doel is dat elke deelnemende praktijk 3 verbeteringen uitvoert per jaar. Overweeg je al langer om meer werk te maken van het verduurzamen van jouw huisartsenpraktijk, maar weet je niet goed waar te beginnen? Laat NUGroen je dan op weg helpen!

Door je ecologische voetafdruk te verkleinen, bescherm je niet alleen de directe gezondheid van patiënten en medewerkers, maar draag je ook bij aan de gezondheid van toekomstige generaties. Op langere termijn kan het ook nog eens kosten besparen.

We are in a climate emergency. And you were born at just the right moment to help change everything.

Eric Holthaus

Journalist en klimaatwetenschapper

Waarom NUGroen?

Met een uitstoot van 7% van de CO2 in Nederland is de zorgsector een grote vervuiler. Bij RegiozorgNU vinden we dat we een verantwoordelijkheid hebben om bij te dragen aan het beperken van de vervuiling. Veel partijen ondertekenden al de Green Deal 3.0, waarin er afspraken zijn gemaakt voor de zorg. Hierin komen de volgende hoofdzaken naar voren:

  • 60% minder CO2 uitstoot in 2023
  • Meer circulaire zorg
  • Verminderen van medicatievervuiling
  • Vergroten van bewustwording en kennis
  • Meer inzet op gezondheid

Wat houdt NUGroen in?

Met NUGroen willen we het voor praktijken gemakkelijker en leuker maken om groene stappen te zetten. Praktijken die deelnemen aan dit programma gaan gedurende een jaar aan de slag met drie specifieke verbeterpunten, en ontvangen hiervoor een vergoeding. Het traject begint met een quickscan genaamd ‘Duurzame Huisartspraktijk’. Op basis van de resultaten van deze scan kiezen de praktijken de drie verbeterpunten waaraan ze willen werken. Ze worden hierbij ondersteund met inspirerende informatie en praktische tips om hun praktijk duurzamer te maken.

Tips en inspiratie

Doe je niet mee aan het project? Dan dagen we je uit om tóch werk te maken van duurzaamheid. Aan het begin van elk nieuw seizoen gaat het projectteam op bezoek bij een huisartsenpraktijk om te vragen welke duurzame acties zij ondernemen. Ook verschijnt er een kalender met tips en eenvoudige stappen die je kunt zetten voor een duurzamere praktijk. Zo help je niet alleen je portemonnee, maar ook onze mooie planeet. Elke maand kun je met je praktijk meedoen met de kalenderchallenge en een mooie prijs winnen.

Inspiratie
Projectteam

Diana Lucassen, CMIO en huisarts
Pascale Schure, huisarts
Hélène Hartig, managementassistent
Tesse Zwijnenburg, projectleider

Meer informatie
face-marian-verkerk

Tesse Zwijnenburg

Projectleider NUGroen