M

Persoonlijke herstelverhalen tijdens afsluitende scholing ggz

Op 19 november organiseerde de werkgroep ggz een scholingsavond voor POH’s-GGZ, huisartsen en netwerkpartners. De werkgroep kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst met veel interactie en twee inspirerende verhalen van mensen over hun persoonlijke herstel.

Behaalde resultaten 2024

Aan het begin van de avond werd stilgestaan bij de activiteiten en resultaten die in 2024 met het Regionaal Ondersteuningsplan ggz bereikt zijn. Daarbij viel op dat veel huisartsen en POH’s-GGZ gebruik maken van de consultatiefunctie van kaderartsen ggz in VIPLive. Zij werden dit jaar al 55 keer geconsulteerd. En ook de lijntjes met samenwerkingspartners op het gebied van mentale gezondheid worden korter. Door de vier scholingsbijeenkomsten -waar netwerkpartners vertelden over hun aanpak- en de overlegtafels en transfertafels weet men elkaar makkelijker te vinden.

Resourcegroepen

Daniëlle van Duin en Daniëlle Ofman, betrokken bij het doorbraakproject ‘Netwerkzorg Mentale Gezondheid’ vertelden over hoe zij mensen met ernstig psychische aandoeningen ondersteunen in herstel. Ze gebruiken daarbij onder andere resourcegroepen. Een resourcegroep is een groep mensen die voor iemand met mentale gezondheidsproblemen belangrijk is en die hem helpt persoonlijke, zelfgekozen hersteldoelen te bereiken. Deze doelen kunnen te maken hebben met alle dimensies van herstel, zoals persoonlijk herstel (herstel van identiteit), maatschappelijk herstel (zinvolle participatie) en herstel van gezondheid (behandelen en verbeteren van lichamelijke en geestelijke symptomen). Het eigenaarschap en regie liggen bij de cliënt. Hij is in de lead en bepaalt wie hij in de groep wil. Dit kunnen familieleden of andere naasten zijn, maar ook ervaringsdeskundigen en professionals van binnen of buiten de ggz, het sociaal domein en de huisartsenvoorziening. Daniëlle Ofman had als persoonlijk begeleider en projectleider vanuit Leviaan in Zaandam een ondersteunende rol in resourcegroepen.

 Ervaring van een jongvolwassene met een recoursegroep

Een jongvolwassene uit Zaandam vertelde hoe de resourcegroep hem heeft geholpen in zijn herstel. Voor het eerst in zijn leven had hij het gevoel dat hij zelf de regie had, in plaats van dat professionals wisten wat goed voor hem was. Hij startte zijn resourcegroep toen hij al een jarenlang traject van diagnoses en behandelingen in de ggz achter de rug had. Helpend was dat zijn vader deelnam aan de groep en direct betrokken was bij zijn herstelproces. Terugkijkend had hij het fijn gevonden als deze werkwijze al was ingezet toen hij zich met eerste klachten bij de huisarts en ggz meldde. Dan was hem veel leed bespaard gebleven. Een interessante uitspraak van hem, die de vraag oproept of resourcegroepen vroegtijdig kunnen worden ingezet. De werkgroep ggz pakt deze vraag op met onze regionale netwerkpartners.

Herstelverhaal van Demi

Dineke Smit en Demi Bouwman – Van Veen van het Steunpunt Zelfregie en Herstel vertelden dat we de oorzaak van psychische klachten vaak niet weten en dat er vele manieren zijn om te herstellen. Demi Bouwman vertelde haar herstelverhaal. Een indrukwekkend en hoopgevend verhaal voor mensen die mentale gezondheidsproblemen ervaren. Zij benadrukte dat niet alleen klinisch herstel van belang is, maar zeker zo belangrijk waren haar existentieel herstel en sociaal en functioneel herstel. Het gaat om de brede blik op herstel.

Verkennende gesprekken

Haar brede blik en ervaring zet Demi in als professioneel ervaringsdeskundige bij Verkennende Gesprekken. Het eerste verkennende gesprek had zij in de ochtend samen met een professional uit het gebiedsteam van Altrecht met een inwoner bij ‘Indekerngezond’ in Leidsche Rijn. In een verkennend gesprek verkennen hulpverleners uit de ggz en sociaal domein samen met de persoon die is aangemeld, de hulpvraag. Vaak zijn daarbij naasten en een ervaringsdeskundige betrokken. De persoon krijgt door het gesprek inzicht in eigen kracht en kwetsbaarheid, en handvatten om zijn mentale evenwicht te hervinden. Als daarnaast nog ondersteuning of zorg nodig is, wordt die meteen in gang gezet. Aanmelding voor een verkennend gesprek gaat via de huisarts. Het is een extra mogelijkheid die de huisarts een patiënt kan aanbieden naast de huidige zorg in de huisartsenpraktijk en verwijzingsmogelijkheden naar sociaal domein en ggz. Een verkennend gesprek kan waarde toevoegen als een monodisciplinaire benadering niet volstaat en er problemen zijn op meerdere levensdomeinen. Het is de bedoeling om in de loop van 2025 in de hele regio Noordwest-Utrecht verkennende gesprekken aan te kunnen bieden.

Netwerkpartners in gesprek

De scholing werd afgesloten met een panelgesprek over dromen onder leiding van Lidewij Wind met Nicole Sanders (psychiater, YOEP), René Voesenek (programmadirecteur Mentaal Gezond Midden Nederland), Renske Postema (persoonlijk begeleider, Lister), Danielle Ofman (regieondersteuner recoursegroep), Dineke Smit (Steunpunt Zelfregie en herstel) en Ton Verspoor (Enik Recovery College). Normaliseren en de ideeën van de patiënt/inwoner leidend laten zijn in het herstel werden als belangrijke uitgangspunten genoemd voor de Netwerken Mentale Gezondheid die we de komende jaren in de regio met partners zullen (door)ontwikkelen.