Leefstijl Direct

Dit project stimuleerde zelfmanagement van diabetespatiënten aan de hand van Flash Glucose Monitoring.

Home > Zorg > Diabetes > Leefstijl Direct

Dit project stimuleerde zelfmanagement van diabetespatiënten aan de hand van Flash Glucose Monitoring. In een aantal pilotlocaties in Leidsche Rijn, Vleuten, Breukelen en Woerden zetten patiënten Flash Glucose Monitoring (FGM) in voor directe feedback over de invloed van leefstijl op hun bloedsuikerwaarden. Dit inzicht gaf hen meer regie over hun diabetes.

EVALUATIE PROJECT

De projectgroep bestond uit de leden van de kwaliteitswerkgroep Diabetes Mellitus type 2 (DM). Het project liep van september 2022 tot eind 2023.

WAT IS FLASH GLUCOSE MONITORING (FGM)?

Flash Glucose Monitoring (FGM) is een manier om glucosewaarden continu te monitoren. Patiënten zien onmiddellijk het effect van hun gedrag op hun bloedwaarden. Direct inzicht in het effect van bijvoorbeeld een glas wijn, een bakje frites of een stevige wandeling, kan maken dat patiënt sneller voor de gezonde of bewuste keuze gaat.

RESULTATEN

In dit project stond de diabetespatiënt centraal bij wie de meeste gezondheidswinst te behalen viel en die niet voldeed aan de criteria voor vergoeding vanuit het basispakket. Patiënten die net de diagnose DM hadden gekregen of die op het punt stonden insuline te gaan gebruiken, waren erg gemotiveerd om aan hun leefstijl te werken. Door hen via FGM direct inzicht te geven in de effecten van hun leefstijlkeuzes, lukte het deze patiënten meer eigen regie te nemen. Hiermee kon de start van orale bloedglucoseverlagende medicatie of insuline worden voorkomen of uitgesteld en daarmee ook complicaties worden voorkomen.

Meer informatie
face-marian-verkerk

Marian Verkerk

Programmaleider
chronische zorg