Voor de chronische zorg zijn voor 2024 en 2025 nieuwe contracten afgesloten met Zilveren Kruis en Z en Z. De nieuwe tarieven zijn naar de praktijkhouders gemaild. Er zijn ook een aantal voorwaarden aangepast.

 

Beweeginterventie

Vanaf 2024 is een beweeginterventie voorwaarde voor de verwijzing naar diëtetiek bij COPD patienten. Dit in verband met het aantoonbare effect van de gecombineerde aanpak. Een verwijzing naar de (long) fysiotherapeut ligt dan voor de hand. Veel longfysiotherapeuten bieden ook een passend beweegprogramma aan.

Hoe wordt dit vergoed?

Het lastige aan de verwijzing fysiotherapie bij patienten met gold 1 en 2 is: Het zit niet in de basisverzekering. Vanaf gold 3 is dit wel het geval. Tegelijkertijd geldt deze splitsing bij een verwijzing naar de dietethiek niet. Daar kan vanuit de keten vanaf gold 1 naartoe verwezen worden.

Alternatief

Hieronder vind je enkele alternatieven voor een combinatie op het gebied van voeding en beweging bij het verwijzen naar een diëtist.

  • Voor gold 1 en 2 volstaat een beweegadvies over krachtoefeningen in combinatie met een verwijzing naar de diëtist
  • Hierbij kun je ook denken aan het verwijzen naar buurtsportcoaches
  • Daarnaast kun je patienten uitleg geven over de Nederlandse norm gezond bewegen: 150 minuten matig intensieve inspanning per week
  • Een alternatief is ook het Beweegconsult, indien de longfysiotherapeut in jouw buurt deze interventie aanbiedt.
  • Bij overgewicht en Gold 1 is de GLI eventueel een optie.