Focus op toekomstgerichte huisartsenzorg met het Digicoach Leertraject
De hoge druk op de zorg vraagt om vernieuwende oplossingen, waarbij digitale toepassingen onmisbaar zijn. RegiozorgNU begon vorig jaar met het aanbieden van het Digicoach Leertraject onder begeleiding van Kirsty ten Have (de Zorginnovatie Mentor) en Marlies de Vet (digicoach bij RegiozorgNU). Dit traject helpt deelnemers om digitale verbeteringen stap voor stap in te voeren. Deze verbeteringen zorgen voor betere werkprocessen en besparen zorgverleners tijd. Kirsty: “We willen de visie op toekomstgerichte huisartsenzorg meegeven. We moeten namelijk met z’n allen bedenken hoe we ervoor zorgen dat ons beroep over een paar jaar nog steeds uitvoerbaar en leuk blijft.”

Kirsty en Marlies met deelnemers
Marcella, Anneliese en Diana.
Eerste groep opgeleide digicoaches
Kirsty en Marlies startten vorig jaar met de eerste ronde van het Digicoach Leertraject. Eind januari ontvingen de eerste deelnemers – Marcella Metaal, Anneliese Westerhoud en Diana de Wit – hun certificaat. Daarmee is de eerste groep opgeleide digicoaches een feit.
De redenen om deel te nemen aan het Digicoach Leertraject waren voor Marcella, Anneliese en Diana uiteenlopend. Marcella zag het als een leuk en leerzaam project om haar kennis te vergroten, terwijl Diana in de praktijk al de voordelen van digitale toepassingen merkte. Anneliese, die werkt als CVRM-assistente, besloot deel te nemen omdat ze veranderingen wilde doorvoeren in de werkprocessen: “De werkdruk ligt zodanig hoog dat ik wel dingen moet veranderen. Ik zag dit als een hele mooie optie om kennis op te doen en ideeën met anderen uit te wisselen.”
Digitale verbeteringen uitvoeren
Deelnemers van het Digicoach Leertraject doen niet alleen kennis op, maar passen deze ook toe in de praktijk. Marcella ging aan de slag met het patiëntenportaal, Anneliese met het uitsturen van digitale vragenlijsten en Diana met de oproepagenda van VIPLive. Hoewel deze verbeteringen nog in ontwikkeling zijn, worden er wel al verschillen opgemerkt. Diana’s oproepagenda is nu overzichtelijker, waardoor sneller zichtbaar is welke patiënten nog opgeroepen moeten worden. Ook Anneliese merkt al voordelen: “Ik heb maar 20% van de mensen die ik moet oproepen fysiek op consult gezien en 80% heb ik digitaal of telefonisch kunnen verwerken.”
Het zijn van een digicoach brengt een uitgebreid netwerk met zich mee. Zo ben je onderdeel van het netwerk digicoaches in je eigen regio, maar zijn er ook mogelijkheden om digicoaches buiten de regio te ontmoeten. Door kennis en ervaringen uit te wisselen, ontstaan vernieuwende ideeën die de digicoaches kunnen vertalen naar hun eigen praktijk.
Projectmatig te werk
De deelnemers kijken terug op een leerzaam en inzichtvol traject. Het traject geeft de deelnemers handvatten om zowel structureel als projectmatig te werk te gaan, wat ze als positief ervaren. Diana, POH somatiek en parttime praktijkmanager, vertelt: “Op het moment dat je een plan van aanpak maakt, dan heb je een structuur waarmee je heel makkelijk naar een praktijkhouder kan stappen en kan zeggen ‘kijk eens, dit wil ik’. Dan gaan ze veel eerder overstag.”
Streven naar verandering
Het Digicoach Leertraject klinkt misschien als een project voor zorgverleners die digitaal al vooroplopen, maar dat is zeker niet het geval volgens Marlies: “Het gaat vooral om de affiniteit die je hebt en de projectvaardigheden die je verder wilt ontwikkelen. Je hoeft dus niet alles tot in de puntjes te weten en de beste te zijn op ICT-gebied.” Wel moeten deelnemers ambitie hebben om te veranderen merkt Marcella, doktersassistente en parttime praktijkmanager, op: “Ik denk dat het voor iedereen die in een praktijk werkt en dingen wil veranderen of vooruitdenkend is, het heel handig is om dit leertraject te volgen.”
Een digicoach in elke praktijk
De tweede ronde digicoaches is eind januari gestart met hun eerste sessie. Ondertussen staan er alweer zorgverleners op de wachtlijst voor een mogelijke derde ronde. Daarmee zijn Marlies en Kirsty goed op weg in het uitbreiden van het digicoach-netwerk in onze regio. Marlies: “Het ideale plaatje is dat we uiteindelijk in elke praktijk een digicoach hebben. Hierdoor kun je blijven innoveren en de zorg verbeteren, wat uiteindelijk de kwaliteit van zorg voor de patiënt ten goede komt.”