DUOdagen

Wil jij een leerzame en leuke dag met je collega’s uit de regio niet missen? Schrijf je dan nu in voor de DUOdagen Noordwest-Utrecht (RegiozorgNU) op 9 en 10 april 2025.

Home > DUOdagen

‘Gewoon, lekker anders’

De DUOdagen met thema ‘gewoon, lekker anders’ zijn in 2025 op woensdag 9 en donderdag 10 april (09.00 – 17.00 uur) in het St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn. Wil je een leerzame en leuke dag met je collega’s uit de regio niet missen? Schrijf je dan in via de knoppen aan de rechterkant.

Programma
De dag start met een plenaire sessie over de eerste- en tweedelijns zorg in de toekomst. Hierna zal Eveline Terwindt vertellen hoe je als zorgverlener angst, stress en pijn bij de patiënt kan verminderen met verbale en non-verbale communicatie. Na de lunch staan we uitgebreid stil bij transgenderzorg. Vervolgens heb je keuze uit drie workshops (meer informatie hieronder). We sluiten de dag af met een leuke pubquiz over hoe je om kunt gaan met die ene collega uit een andere generatie. Ook de medisch specialisten uit het St. Antonius Ziekenhuis zijn voor de pubquiz uitgenodigd.

Workshopkeuze
Tijdens de DUOdagen heb je keuze uit twee workshops (meer informatie hieronder). Na aanmelding ontvang je op korte termijn een formulier waarop je kunt aangeven bij welke workshop jij graag aanwezig wilt zijn (wij doen onze uiterste best om jou in te delen bij de workshop die jij gekozen hebt).

Meer informatie
Wil je meer weten of heb je andere vragen? Neem dan contact op met scholing@regiozorgnu.nl.

Eerste- en tweedelijns zorg in de toekomst (plenair)

RegiozorgNU staat samen met huisartsen en eerstelijns zorgverleners voor een uitdagende toekomst door de combinatie van een krimpende arbeidsmarkt en meer zorgvraag door vergrijzing.  We verkennen graag samen met jullie de opties van wijkgericht werken, samenwerken met de tweedelijn en sociaal domein om passende zorg te kunnen blijven bieden.

Op een interactieve manier verkennen we met elkaar verschillende vragen zoals: Wat is eigenlijk passend? Denken we hier wel hetzelfde over? Wat is dan basis huisartsenzorg? Wat is extra? En hoe verhoudt dit zich met de autonomie van zorgverleners en werkplezier?

Door Kristel van Asselt (RegiozorgNU), Fenneken Meulink (RegiozorgNU) en  Joost Smit (Common Eye).

Skills4Comfort (plenair)

Hoe verminder je als zorgverlener angst, stress en pijn bij je patiënt met verbale en non-verbale communicatie? Tijdens deze plenaire sessie krijg je inzicht in hoe dit aan te pakken. 

Door Eveline Terwindt (SEH-arts KNMG en mede-oprichter Skills4Comfort

Transgenderzorg (plenair)

De toegenomen maatschappelijke acceptatie van genderdiversiteit heeft geleid tot een toename van het aantal zorgzoekende personen, nieuwe zorgaanbieders en wetenschappelijke kennis. Traditioneel werd transgenderzorg volledig geleverd door genderpoli’s, maar een deel van de hulpvraag omvat ook huisartsgeneeskundige zorg. Bijvoorbeeld ondersteuning bij cyclusregulatie, comorbiditeiten en het bieden van nazorg. Door de drukte in de huisartsenpraktijk en de beperkte aandacht voor de rol van de huisarts in de richtlijnen blijven deze zorgvragen echter vaak onbeantwoord. Met een prevalentie in Nederland van ongeveer 1%, zijn er ongeveer 20 genderincongruente personen in een normpraktijk, vrijwel iedere huisarts zal deze patiënten dus in de spreekkamer krijgen.

Tijdens deze plenaire sessie komen vragen aan bod als: Wanneer leidt genderincongruentie tot genderdysforie? Wat voor invloed heeft het maatschappelijk milieu? Hoe bejegen ik transgender en genderdiverse personen? Wat verwachten transgender en genderdiverse personen van de huisarts? Wat is huisartsgeneeskundige zorg voor transgender en genderdiverse personen? Dit alles met casuïstiek en praktische tips.

Door Franklin Maidman (huisarts en lid van de NHG-groep Seksuele Gezondheid) en Marlies Wegewijs (huisarts en kaderhuisarts GGZ).

PrEP: Preparatie voor veiligere seks of Russische roulette? (workshop)

In deze workshop krijg je de nieuwste inzichten in de zorg rond SOA’s. Wanneer behandel je een chlamydia infectie wel en wanneer niet? Hoe en wanneer schrijf je PrEP voor en is dit iets voor de huisarts? Wat doe je met Mycoplasma Genitalium? En nog veel meer. 

Na deze workshop ben je SOA-Pro(o)f in je spreekuur: je kent de nieuwste wetenschappelijke inzichten rond SOA-zorg en kan als huisarts een keuze maken om PrEP voor te schrijven met een nieuw vereenvoudigd protocol.

Door Joost Vermue (huisarts en lid van de Seks-HAG)

Diversiteit in leefstijl (workshop)

Deze workshop is geannuleerd.

In deze workshop leer je grove verschillen in gedachten over gezonde leefstijl en gezonde voeding bij verschillende culturen en hoe je in gesprek kunt gaan over leefstijlverandering met patiënten met een andere culturele achtergrond.

Door Alja Sluiter (huisarts, leefstijl arts bij Blue Zone 4 Life en docent bij vereniging arts & leefstijl)

Penopauze (workshop)

Hoe herken je als huisarts de signalen of klachten van andropauze of penopauze? Welke diagnostiek en begeleiding kun je zelf bieden, en wanneer is doorverwijzing naar een uroloog nodig?

In deze workshop krijg je handvatten om deze groep mannen beter te herkennen en te begeleiden.

Door Urologie vakgroep St.Antonius ziekenhuis. Onder andere Dr. Beck (Uroloog) en F. Prins (aios Urologie).

Loading...