Wijkverpleging en huisartsenpraktijk werken vanuit één benadering

Het project toekomstbestendige zorg voor ouderen thuis is in volle gang. Eén van de deelprojecten is het ontwikkelen van een gezamenlijke benadering voor thuiszorg en huisarts en praktijkondersteuner.

In dit document zie je het resultaat: een nieuwe blik op zorg en ondersteuning waarin principes van positieve gezondheid, reablement en zelfredzaamheid zijn samengebracht.

Werkwijze

De gezamenlijke benadering start met een vraag naar ondersteuning. In een verpleegkundig adviesgesprek gaat de wijkverpleegkundige met de oudere in gesprek over de achterliggende behoefte van de oudere. De oudere, zijn of haar naasten en de  wijkverpleegkundige kijken vervolgens samen wat de oudere zelf kan, of weer kan leren. Waar nodig met hulp van naasten of hulpmiddelen. Voor wat over blijft wordt tijdelijk of blijvend zorg en ondersteuning ingezet.

Maatwerk

Dit model gaat echt uit van de behoefte, en is dus altijd maatwerk. Als we beter weten wat we van elkaar kunnen verwachten, en hierover éénduidig communiceren met de patiënt, lukt het beter om passende zorg in te zetten.

Afsluitende bijeenkomst

In de afsluitende bijeenkomst van het project toekomstbestendige zorg voor ouderen thuis op 10 juni hoor je meer over deze benadering, én de resultaten van de andere drie deelprojecten: stroomlijnen van de drie belangrijkste activiteiten in de wijkverpleging, stroomlijnen van aanmeldingen wijkverpleging en samenwerken in VIPLive Samenwerken. Aanmelden kan nog steeds. We verwachten tenminste één huisarts en één praktijkondersteuner per hagro, zodat we in de bijeenkomst ook in groepjes aan de slag kunnen met het eigen lokale netwerk. Inschrijven kan hier.