M

Taakherschikking

Bij taakherschikking gaat om het structureel herverdelen van taken, inclusief verantwoordelijkheden en bevoegdheden tussen verschillende beroepen.

Bij taakherschikking gaat om het structureel herverdelen van taken, inclusief verantwoordelijkheden en bevoegdheden tussen verschillende beroepen. Het gaat ook over de juiste professional op de juiste plek.

Door taken over te dragen aan bijvoorbeeld verpleegkundig specialisten en physician assistants, hebben huisartsen meer tijd voor complexere zorgvragen en stimuleer je een goede samenwerking. Daarnaast kun je ook denken aan een praktijkverpleegkundige, waarnemend huisarts of een Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH). De SOH is een goed opgeleide assistent die zelfstandig klein letsel of veelvoorkomende klachten behandelt. Vaak is snel duidelijk of er een spoedbehandeling nodig is en hoeft de huisarts er niet noodzakelijk bij te komen.

Wat levert taakherschikking op

  • Betere organisatie van de huisartsenzorg door efficiënter gebruik van specialisaties. Daarnaast vermindert het de werkdruk van huisartsen.
  • Doelmatige zorg door betere benutting van capaciteit en kostenbesparing door inzet van verschillende expertises.
  • Goede kwaliteit van zorg door patiënten meer gerichte, gespecialiseerde en persoonlijke zorg te bieden.

Hoe voer je de interventie uit?

  1. Bepaal welke verschillende beroepsbeoefenaren betrokken zijn bij taakherschikking.
  2. Bepaal de bijdrage aan het zorgproces van de werknemer bij wie de taken ondergebracht worden.
  3. Spreek randvoorwaarden af.

Inspiratie

  • De handreiking voor taakherschikking tussen huisarts en physician assistant (pdf)
  • Lees meer over de inzet van een verpleegkundig specialist (VS) en physician assistant (PA) op de website van Stichting KOH.