M

Nieuwe visie op zorg en ondersteuning voor thuiswonende ouderen in Utrecht West

Thuiszorgaanbieders Careyn en De Rijnhoven en de regionale huisartsenorganisatie RegiozorgNU werken samen aan passende zorg en ondersteuning voor ouderen thuis. De wijkverpleegkundige gaat met de hulpvrager in gesprek om te bekijken wat er nodig is. Het antwoord hoeft niet altijd zorg te zijn. De wijkverpleegkundige en de oudere onderzoeken samen wat de oudere (weer) zelf kan leren, bijvoorbeeld met een hulpmiddel, technologie, of met hulp van anderen. Als het nodig is, bieden we tijdelijk of blijvend professionele zorg.

“Deze vernieuwing is nodig”, aldus Marjolein Zanen, bestuurder De Rijnhoven. “Door de vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt neemt de druk op de zorg toe. Met deze benadering kiezen we bewust voor een nieuwe manier van zorgverlening, en niet voor verschraling.” Uniek in deze benadering is, dat huisartsen en thuiszorgorganisaties samen aan de slag zijn gegaan om de eigen regie van ouderen te versterken. We scheppen duidelijkheid door consequent op dezelfde manier in gesprek te gaan met ouderen. Ook begrijpen we elkaar beter, en dat is goed voor de samenwerking.

Digitale oplossing bevordert de samenwerking

Om de samenwerking verder te verbeteren, wordt gebruik gemaakt van het online communicatieplatform VIPLive Samenwerken. “We gebruiken VIP al meerdere jaren. In dit project hebben we afspraken gemaakt om de zorg voor thuiswonende ouderen beter op elkaar af te stemmen en duidelijk te maken wat we van elkaar kunnen verwachten. Een digitale oplossing zoals VIP helpt daar enorm bij en bevordert de samenwerking” aldus Sam Siemssen, directeur-bestuurder van RegiozorgNU.

Passende zorg vereist maatwerk

Drie grote activiteiten in de thuiszorg zijn inmiddels gestroomlijnd aan de hand van deze nieuwe benadering: het aan- en uittrekken van steunkousen, persoonlijke verzorging en toedienen van medicatie. Een belangrijk uitgangspunt is dat passende zorg altijd maatwerk vereist. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een oudere zelfstandig kan douchen, maar toch ondersteuning krijgt, zodat er voldoende energie overblijft voor activiteiten die voor deze oudere echt belangrijk zijn.

Veelbelovende eerste resultaten

De eerste resultaten van het project worden al zichtbaar. Thuiszorgaanbieder Careyn merkt dat met deze werkwijze meer mensen geholpen kunnen worden. De komende jaren hopen Careyn, De Rijnhoven en RegiozorgNU dit project te kunnen verbreden. Het gesprek tussen huisartsenpraktijken en thuiszorgteams krijgt steeds meer vorm. We willen ook de samenwerking zoeken met andere organisaties, zoals andere thuiszorgorganisaties en het sociale domein. De nieuwe benadering biedt veel mogelijkheden om de zorg verder te verbeteren.